Allt du behöver veta om Energideklaration
Energideklarationer har blivit ett allt viktigare verktyg för fastighetsägare och köpare i strävan mot mer energieffektiva och hållbara bostäder. På uppdrag av regering och lagstiftning ska energideklarationen ge värdemätning på hur energismart en bostad är, vilket i sin tur kan påverka fastighetens värde och dess långsiktiga driftskostnader. Men vad innebär egentligen en energideklaration, och vilka fördelar finns det med att ha en aktuell och noggrann sådan? I denna artikel fördjupar vi oss i ämnet energideklaration och hur de kan bidra till en mer energieffektiv framtid.
Vad är en energideklaration?
En energideklaration är ett dokument som ger en officiell bedömning av en fastighets energiprestanda. Syftet med en energideklaration är att tydliggöra hur mycket energi som förbrukas för uppvärmning, varmvatten, kylning och ventilation i en byggnad uttryckt ofta i kilowattimmar per kvadratmeter och år. Detta ska inte enbart uppfatta aktuell energianvändning utan även ge rekommendationer om hur energieffektiviteten kan förbättras.
I Sverige är det lag på att alla byggnader ska ha en gällande energideklaration vid försäljning eller uthyrning, och den ska vara högst tio år gammal. Genomförandet av deklarationen ska göras av en certifierad energiexpert och omfattar en noggrann genomgång av byggnadens skick samt dess energisystem.
Varför är en energideklaration viktig?
Energideklarationen är inte endast en pappersexercis utan en betydelsefull del i arbetet för ett mer hållbart samhälle. Genom att identifiera byggnader med hög energiförbrukning, kan åtgärder sättas in för att reducera denna. Detta leder till sänkta koldioxidutsläpp och är en direkt åtgärd i kampen mot klimatförändringarna. Ekonomiskt sett kan energieffektivisering leda till ansenligt sänkta kostnader för fastighetsägare, en aspekt som blir alltmer viktig i takt med stigande energipriser.
För fastighetsägare kan en gynnsam energideklaration vara ett verktyg för att attrahera miljömedvetna hyresgäster och köpare. För potentiella köpare och nya hyresgäster är energideklarationen en viktig indikator på bostadens framtida driftkostnader och komfort. Det är alltså en nyttig guide som kan hjälpa dem att göra informerade beslut om sitt framtida boende.
Går det att förbättra energiprestandan?
Att förbättra energiprestandan för en byggnad är inte bara möjligt utan det kan vara ekonomiskt lönsamt på längre sikt. Energideklarationen kommer med rekommendationer som kan inkludera allt från enkla åtgärder som att byta till energieffektiva fönster, till mer komplexa projekt som att installera värmepumpar eller solpaneler. Förverkligandet av dessa rekommendationer kan ibland kräva initiala investeringar, men de leder oftast till lägre energikostnader över tid.
Digitala verktyg och smarta tekniklösningar växer också fram som hjälpmedel för att övervaka och optimera energianvändningen i byggnader. Det är idag möjligt att installera smarta termostater och energihanteringssystem som automatiskt justerar energianvändning efter behov, vilket ytterligare hjälper till att sänka energiförbrukningen.
Hur går en energideklaration till?
När det är dags att upprätta en energideklaration kommer en certifierad energiexpert till fastigheten för att utföra en noggrann granskning. Specialistens arbete innefattar att inspektera byggnadens isolering, värme- och kylsystem, samt att utvärdera befintlig ventilation. Dessutom blir användningsmönster och historian av energiförbrukningen genomgångna. Resultatet av denna bedömning blir sedan grund för de rekommendationer som ges till fastighetsägaren.
Det är viktigt att inte förväxla energideklarationen med en vanlig besiktning, som ofta utförs i samband med fastighetsförsäljning. Medan en besiktning fokuserar mer på byggnadens fysiska skick så är energideklarationens fokus enbart på energifrågor.
Vill du veta mer om energideklarationer och få professionell hjälp med att energideklarera din fastighet? Besök Larsson Energi för expertis och service som hjälper dig att optimera din fastighets energiprestanda, vilket kan leda till både ekonomiska besparingar och en bättre miljö.